Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

PRIREDITEV OB PRAZNIKU SV. BARBARE

V soboto, 1. decembra, so v Hrastniku svečano proslavili praznik sv. Barbare, zaščitnice rudarjev. Najprej so se člani Rudarske godbe Hrastnik in gostje s Koroške zbrali ob njenem kipu pri rudniški stavbi. Župnik Franc Ornik je opravil žegnjanje, Jasmina Janjič pa je spregovorila o njenem rojstvu, trpljenju in prezgodnji smrti. O tem, da je bila zaprta v lepo opremljenem in dobro varovanem stolpu, kako so jo varovali angeli, a jo na koncu kljub temu zadane kruta usoda, saj jo obglavi oče. Njen grob je postal kraj čudežev. Ni pa samo zavetnica stolpov rudarjev, ampak tudi kmetov, arhitektov, gradbenih delavcev, krovcev, zidarjev, livarjev zvonov, kovačev, kamnosekov, … Navadno je upodobljena v dolgi obleki s pasom, v rokah pa drži kelih in hostijo.

 

Sprevod je krenil potem proti delavskemu domu, kjer se je kmalu začela proslava. Himno Stan rudarski bodi nam pozdravljen je zapel Rudarski pevski zbor Loški glas iz Zagorja ob Savi, ki se je kasneje še enkrat vrnil na oder.

 

Povezovalka programa Urška Perko je namreč napovedala župana Mirana Jeriča, ki je ob prazniku najprej namenil nekaj besed zgodovini rudarjenja v naših krajih. »Premogovništvo je prineslo precej novega in naprednega,« je menil, »a tudi kaj slabega. Izoblikovalo se je delavstvo, njihov ponos in slabe življenjske razmere pa so marsikdaj povzročile izbruhe nezadovoljstva … » Spomnil je, da so bili naši kraji središče upora proti krivicam kot na primer leta 1934, leta 1958 pa štejemo za prvo stavko v povojni Jugoslaviji. Drugo leto pa bo minilo že pet let od takrat, ko je več kot sto rudarjev ostalo v jami. Jerič je izrazil upanje, da se bo tradicija rudarstva nadaljevala. Sem sodi kvalitetna hrastniška rudarska godba,  kulinarični dogodki, povezani z rudarji, prireditve s Perkmandeljcem, rekreativni pohod Jamatlon in podobno. Podobnega mišljena je bil tudi direktor RTH Jani Žlaka. V govoru je izrazil zadovoljstvo, da je vlada Slovenije podaljšala rok, v katerem morajo odpraviti posledice izvajanja rudarskih del, za dve leti. »Odstraniti je treba možne povzročitelje onesnaževanja okolja ter škode na objektih. Novela zakona bo prinesla podjetju 3,1 milijona evrov, namenjeni pa bodo sanaciji zunanjih površin.« Tudi on se zavzema za ohranjanje rudarske dediščine.

 

Sledil je slavnostni govornik mag. Tadej Pungartnik, predsednik Združenja RUDA, in generalni sekretar evropskega združenja rudarskih in topilniških društev. Zbrane v dvorani je pozdravil v imenu Združenja za ohranjanje rudarske dediščine Slovenije. «Povezujemo akterje, ki jim ni vseeno za bogato rudarsko dediščino in za izročilo naših prednikov. Naša najpomembnejša naloga je, da ohranjamo tovarištvo in znanje, ki so nam ga zapustili rudarji.« V letu 2018, ki je posvečeno evropskemu letu kulturne dediščine, se njihovo združenje aktivno povezuje s sorodnimi društvi iz vse Evrope. »Vse od leta 2012 smo redni člani Evropskega združenja rudarskih in topilničarskih društev,« je povedal. »Ustanovljeno je bilo leta 1965 v Luisenthalu v Nemčiji. Po Evropi bodo ta vikend potekala številna praznovanja in slovesnosti ob dnevu sv. Barbare. Od 14. stoletja naprej omenjena svetnica spada med najbolj priljubljene in največkrat upodobljene svetniške like. S praznovanjem godu sv. Barbare so povezane različne šege in navade, ki jih poskušajo ohranjati prav naši člani. Zato menim, da si zaslužijo podporo lokalnih skupnosti. Te pa se morajo zavedati, da z ohranjanjem kulturne dediščine lahko pomembno prispevamo k razvoju kulturnega turizma, ki postaja pomemben del razvoja nekdanjih rudarskih krajev.«

 

Za prijeten zaključek proslave so poskrbeli člani Društva Marionetno gledališče Jurček, ki so odigrali posodobljene Butalce Frana Milčinskega, eno izmed svojih številnih marionetnih predstav v režiji Mateja Kaizerja. Tudi ti so povezani z rudarstvom, saj so pred več kot 65 leti prav rudniški vajenci začeli z lutkarsko dejavnostjo. Po daljši prekinitvi so jih obnovili januarja 2010 na pobudo starih hrastniških lutkarjev.

 

Obiskovalci so prireditev ob prazniku svete Barbare zaključili z družabnim srečanjem na šoli NH Rajko Hrastnik.

 

 

 Fanči Moljk