Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Proslava ob občinskem prazniku in podelitev priznanj

V ponedeljek, 2. julija, je bila dvorana DD v Hrastniku spet polna do zadnjega kotička, saj pripravi Občina Hrastnik ob tem prazniku vedno vrhunski program. Na video posnetkih pa predstavijo nagrajence na simpatičen in informativen način. Scenarij je bil v rokah Janija Medveška.


Letos so zaupali vodenje programa simpatični dvojici – Maši Mlinarič in Nejcu Ašiču. Najprej sta pozdravila goste, ki so se udeležili proslave, podpredsednika Državnega sveta in župana Zagorja Matjaža Švagana, poslance Soniboja Knežaka, Ivana Hršaka, Rudija Medveda in Primoža Siterja ter županjo Trbovelj Jasno Gabrič, župana Radeč Tomaža Režuna, delegacija pobratene občine Raška in še druge.


Nastopajoči pa so bili obetavni mladi pevci iz Hrastnika in okolice: Gaja Kolenc, Miha Bantan (klavirska spremljava Dejan Jakšič), Saška Nemec (klavirska in vokalna spremljava Sara Požin) in Anica Garič.
V slavnostnem govoru je župan Miran Jerič povzel dosežke zadnjega mandata in nakazal na projekte, ki jih bo treba reševati.
Ponosen je, da so na osnovi dobro in pravočasno pripravljenih projektov iz evropskih kohezijskih skladov uspeli pridobiti preko 20 milijonov nepovratnih sredstev. Zgradili so industrijsko cono v Podkraju ter tako omogočili razvoj Steklarni Hrastnik. Zgradili čistilno napravo, številne vodovode, velik del kanalizacijskega omrežja, novo šolsko kuhinjo, energetsko prenovili ter uredili prezračevanje z rekuperacijo in požarno varnost v OŠ v Hrastniku. Prav tako so energetsko sanirali javno razsvetljavo, bazen, športno dvorano in upravno zgradbo občine, prenovili in energetsko sanirali vrtec v Dolinci ter preuredili vrtec na Dolu. Prenovili so tudi več prostorov in opreme v Glasbeni šoli. Na novi lokaciji, povsem na novo ter izključno z evropskimi nepovratnimi sredstvi, uredili sodobno Knjižnico Antona Sovreta in prenovili tudi dvorano delavskega doma, kjer je tekla tudi proslava.
Posebno pozornost so v času njegovega županovanja namenjali razvoju obrobnih krajevnih skupnosti, saj so prenovili in na novo zgradili številne cestne odseke ter domove v krajevnih skupnostih. Rekonstruirali so križišče pri Riklovem mostu in prenovili tudi mestno jedro v Hrastniku. Za potrebe protipožarne varnosti in gasilstva so nabavili vsa potrebna vozila in opremo, preuredili gasilske domove in skupaj z Občino Trbovlje nabavili gasilsko vozilo z avto lestvijo za reševanje z višin.
V teh dneh so zaključili rekonstrukcijo in novogradnjo podružnične šole na Dolu, ki jo bodo dobili učenci 1. septembra v uporabo. Tako ohranjajo visoko raven investicijske dejavnosti.
Lotil se je tudi problema vedno previsoke stopnje brezposelnosti in negativne demografije. »Oba problema se še posebej nanašata na mlade,« je dejal. »Z demografskimi problemi na območjih, kot je naše, se bo morala odgovorno spopasti tudi država. Ukinjanje kvalitetnih delovnih mest in selitev le-teh v gospodarska središča zaradi maksimiranja dobičkov teh družb, tudi državnih, pa naj bodo to pošta, banka, zavarovalnice ter druge servisne dejavnosti, na dolgi rok niso ustrezna rešitev, saj pomenijo zgolj koncentracijo prebivalstva v gospodarska središča. Centralizacija tako ni proces, ki bi na dolgi rok koristil ne občinam in ne državi.«
Ker zaključuje svoj četrti in zadnji županski mandat, se je zahvalil vsem, ki so ga v teh letih podpirali in delovali na različnih področjih. »Zato je bilo življenje v Hrastniku bogatejše,« je dejal. »Še posebej sem ponosen na vse uspešne športnike, kulturnike, gospodarstvenike ter vse tiste posameznike naše občine, ki ime svojega kraja ponosno ponašajo v svet. Izjemno sem počaščen, da sem bil lahko vaš župan ... «


Župan je povabil vse krajane na druženje pred delavskim domom, ki se je raztegnilo pozno v noč.Fanči Moljk
Fotografije: Branko KlančarPriznanja sta podelila Miran Jerič in predsednik komisije za odlikovanja Franjo Krsnik.

UTEMELJITVE PRIZNANJ ZASLUŽNI OBČAN:

Srebrno priznanje občine je prejel Jože Buden za dosežke na kulturnem in družbenem področju. Po nastopih na Veselem toboganu in oddaji Pokaži kaj znaš je Buden pričel pevsko kariero leta 1974 v skupini Beli labodi. Potem pa petje pri ansamblih Veter, Veseli hmeljarji in štiri desetletja nastopanja z Zasavci. Buden je s svojim prodornim in izjemnim glasom skupaj z Zasavci daleč preko meja Slovenije prenašal tudi pristno narečje, šege in kulturo naše regije. Veliko je nastopal tudi kot samostojni pevec na različnih prireditvah in koncertih, zapel ob spremljavi steklarske in rudarske godbe, pel na dobrodelnih koncertih in priložnostnih nastopih. Poleg glasbe in opravljanja poklica slikopleskarja je našel čas tudi za delo v krajevni skupnosti. Kot član sveta KS Dol pri Hrastniku je bil v štirih mandatih (dve leti je tudi vodil KS) zraven pri vseh večjih projektih v svojem kraju. Še posebej pa je viden njegov prispevek pri raznih prireditvah, kot so pustni ples, pokop pusta, krajevni praznik, miklavževanje …

Bronasto priznanje je za delo in uspehe na društvenem področju prejela Barbara Matek. V gasilske vrste je stopila leta 2003, ko se je v PGD Dol pri Hrastniku sestavljala ženska desetina za tekmovanje. Hitro je osvojila osnovna znanja in preko izobraževanj postala ena najbolj dejavnih členov društva. V letu 2017 je opravila tečaj za gasilskega častnika. Od leta 2007 kot mentorica dela z mladimi. Z mladino se že vrsto let udeležuje regijskih in državnih tekmovanj, taborov, leta 2012 so bili z mlajšimi in starejšimi pionirji državni prvaki na tekmovanju društev mladi gasilec. Štiri leta kasneje so zasedli še drugo in tretje mesto. Od leta 2013 je v PGD Dol pri Hrastniku mentor mladine in predsednica mladinske komisije na Gasilski zvezi Hrastnik. Od leta 2016 je tudi članica ekipe prve pomoči za bolničarje Civilne zaščite in Rdečega križa v občini Hrastnik. Deluje tudi v ljubiteljski kulturi, saj je že od svojega 17. leta članica ženskega pevskega zbora KUD Svoboda Dol pri Hrastniku.

Bronasto priznanje za delo in uspehe na družbenem področju je prejela Vojka Povše Krasnik. Že v 80. letih prejšnjega stoletja je kot članica sveta KS Dol sodelovala pri glavnih dogajanjih v kraju. Več kot 25 let je bila novinarka, nekaj časa tudi glavna in odgovorna urednica Radia Trbovlje. Dopisovala je v časopise Delavska enotnost, Komunist, Naš barometer, Steklar, Srečno, Dnevnik, Nedeljski, Republika in Slovenec in soustvarjala informativni program na lokalni televiziji Kanal 5. Prejete honorarne zaslužke je namenila za nakup mamografa v SB Trbovlje, za RK in dializni oddelek. Leta 2006 je bila ponovno izvoljena v krajevni samoupravi, kjer je bila 2 leti predsednica sveta KS Dol. Angažirala se je pri takratnih večjih in manjših projektih v kraju. Kot nosilka kmetijske dejavnosti je v letih 2012 in 2013 v sklopu kmetijske svetovalne službe omogočila prikaz rezi sadnega drevja v travniškem sadovnjaku. Prideluje sadna vina in je dobitnica priznanj iz različnih ocenjevanj. Je članica Občinskega sveta občine Hrastnik.

Bronasto priznanje je za delo in uspehe na društvenem področju prejel Štefan Kajič. Od leta 1981 aktivno deluje v Moškem pevskem zboru Svoboda Hrastnik in vseh 37 let nesebično sodeluje pri delovanju zbora. V tem obdobju je postal prejemnik bronaste, srebrne in zlate Gallusove značke, v letu 2014 pa je prejel častno Gallusovo značko in jubilejno priznanje za posebne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Zbor sodeluje in nastopa na mnogih dogodkih v občinskem merilu, kot so otvoritve razstav, proslave, dogodki ostalih društev (druženja, občni zbori), druženje z oskrbovanci doma starejših Hrastnik, z občani v krajevnih skupnosti in na prireditvah v organizaciji Zveze kulturnih društev Hrastnik, KRC Hrastnik in ostalih organizatorjev. Večina teh nastopov ne bi bila mogoča brez sodelovanja Štefana Kajiča in njegove kitare, ki odločilno pripomore k odličnemu izvajanju pesmi in bogati repertoar zbora.

Župan Jerič je podelil tudi zlato županovo pero. Prejela ga je Brina Matjašič, edina, ki je izmed letošnjih devetošolcev OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik dosegla zahtevna merila za priznanje - same odlične ocene v vseh letih šolanja, vzorno vedenje in izjemni dosežki na državnih tekmovanjih iz znanja.