Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

S hrastniškimi borci v Prekmurju

V četrtek, 18. oktobra, smo se člani Združenja borcev za vrednote NOB Hrastnik odpeljali na strokovno ekskurzijo v Prekmurje, kjer smo si ogledali nekaj znamenitosti.


Naprej smo se ustavili v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer je spominski kraj in zbirka različnih grmovnic in dreves. Kraj pa je najstarejše naselje na tem območju in ima bogato zgodovino kot mejno naselje med Ogrsko in Avstrijo. V času protireformacije so na to območje bežali protestanti, zato so tu še njihovi potomci. Med pribežniki je bil tudi znani astronom in matematik Johannes Kepler. Konec druge svetovne vojne je bilo tukaj prizorišče spopada med Nemci in na drugi strani z Rdečo armado ter partizani. Kasneje smo občudovali tudi marmorni spomenik zmage, ki je bil posvečen temu dogodku.


V parku so tudi različne skulpture, ki spominjajo na grozote vojne. Poleg bogate botanične zbirke pa naletimo še na stare sorte jablan in hrušk. Hrušk je posebno veliko, zato so se odločili proizvajati odlično žganje hruškovec, ki smo ga bili ob bogato pripravljeni mizi na koncu ogleda deležni. Ogled je vodil Marjan Šiftar, podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije na Petanjcih.
Vidko Jerič, vodja ekskurzije, nas je opozoril tudi na druge posebnosti, po katerih slovi ta glava na kokoši naše države: da je to žitnica Slovenije, da so tu znani lončarji, stolp Vinarium, štorklje, bograč, gibanice, Beltinška banda, številna termalna kopališča … In na preteklo zgodovino, kjer so bile številne žrtve: 500 v madžarski vojski, 387 žrtev Židov in na Lackov odred, ki je imel zaradi terena težke pogoje delovanja.


Prihodnje leto bodo obeležili 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Ob tej priložnosti bo osrednji dogodek praznovanja državna proslava, ki bo potekala 17. avgusta 2019 z mašo za domovino v Beltincih. Dogodek bo pomemben za samozavest in ponos Prekmurcev.
Zaradi povezovanja obeh držav bodo pritegnili tudi madžarsko skupnost.
Po kosilu, kjer si je večina naročila prekmursko jed bograč in gibanico, je avtobus krenil proti domu. In se za dobro uro ustavil še v Ižakovcih, kjer smo se na Otoku ljubezni sprehodili in se naužili pogledov na Muro.


Za dobro vzdušje na ekskurziji je poskrbela tudi Hermina Lipar, ki je na harmoniko igrala partizanske napeve.


Fanči Moljk