Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

V Domu starejših so nadgradili tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga začeli v slovenskih vrtcih in šolah pred 11 leti na pobudo Čebelarske zveze  Slovenije, so prakticirali tudi v Domu starejših  Hrastnik. »Zdaj smo ta nacionalni program o zdravi prehrani razširili z dnevom slovenske hrane, ki poteka prav danes, 16. novembra,« je povedal direktor doma Drago Kopušar. Povabili  so hrastniške in dolske šolarje, ki so oktobra tekmovali v znanju o sladkorni bolezni, stanovalce doma, predstavnici kmečkih žena ter predstavnici Nacionalnega inštituta za javno zdravje mag. Branko Đukić in Anjo Drobnič, študentko BIC. Hrastniški sadjarji pa so poskrbeli za razstavo starih sort jablan.
V zadnjem času je na srečo upadlo uživanje sladkih gaziranih pijač, pojemo tudi več sadja in  zelenjave, kar je  skladno s priporočili zdrave prehrane. »Na inštitutu raziskujemo, osveščamo,  izvajamo razne programe na šolah in sploh skrbimo, da zdravi ostanejo zdravi, bolni pa ozdravijo,« je povedala Branka Đukć. »Seveda je pomembno tudi vsakodnevno gibanje in ustvarjanje dobrih odnosov v svojem okolju. Tudi  s stresom se je treba znati spopasti.«
Sledile so tri delavnice, ki so jih vodile Andreja Kurbus – kviz, Jasna Kosm Rižner – ugankarski kotiček, Elči Planinc in Ani Draksler pa sta zamesili kruh. Elči in Ani sta zamesili 3/4 bele in ¼ ržene moke. »Naše mame so kruh zamesile doma in ga nesle v pekarno, kjer so ga spekli, če doma ni bilo kmečke peči,« sta se spominjali. Vida Kališnik, ki preživlja v domu že osmo leto, pa je dejala, da so imeli v koloniji svojo peč, ki so jo uporabljale bližnje gospodinje. »Drva pa so pripravljali moški,« je rekla. »Rada bi šla enkrat pogledat, če peč še stoji. Tudi speči bi ga še vedno znala ...«
Na dogodek ob dnevu slovenske hrane je prišel tudi župan Miran Jerič, ki spodbuja samooskrbo in posledično lokalno pridelano hrano. »Izbirati moramo hrano, ki nima za sabo stotine kilometrov in tako nižjo hranilno vrednost. Na naših jedilnikih naj bo čim več sezonskih živil, ki jih dobimo iz okolja,« je poudaril. Spomnil se je tudi domačega kruha, ki ga je okusil v otroštvu: »Stara mama je spekla v peči po osem hlebov kruha. Že peka v peči mu je dala poseben okus. Pri žetvi smo bili otroci vedno zraven. Če je padel iz snopa klas, smo ga morali pobrati. Zraven smo bili tudi takrat, ko je bilo treba pšenico zvejati - ločiti zrno od plevel in vse do konca, ko so zrnje sušili in potem odpeljali v mlin. Žetev je bila na kmetih vedno praznično obarvana.«
Prijetno presenečenje je pripravila tudi Majda Velej, stanovalka, ki rada ustvarja. Za vse obiskovalce je izdelala broško, na kateri je bilo jabolko kot simbol slovenske zdrave hrane. Vse je potekalo sproščeno in spontano. Stanovalcem so preko celega dne nudili samo slovenske jedi. Damjan Zelenik, vodja službe prehrane, je povedal: »Dan smo začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom: domač kruh, med, maslo in jabolko. Za kosilo smo ponudili juho z ribano kašo, jetrnico, kislo repo, matevž in hruškove krhlje. Za večerjo pa je bila štajerska kisla juha in domač kruh. V jedilnike naših stanovalcev tudi sicer vključujemo stare slovenske jedi, ki jih nekoliko prilagodimo, da so manj mastne in s tem bolj primerne za starejšo populacijo.«
Tudi druženje je potekalo ob zasavski jetrnici, slovenski potici in drugih dobrotah.


Fanči Moljk