Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Kontakt za medije
povezani@hrastnik.si

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

V spomin: Umrl je Marin URBANC, zaslužni občan Občine Hrastnik

Ni smrt tisto, kar nas loči,
in življenje ni, kar druži nas.
So vezi močnejše. Brez pomena
zanje so razdalje, kraj in čas.
(Mila Kačič)

 


V spomin Marinu Urbancu


Z žalostjo sporočamo, da nas je v 90. letu starosti zapustil Marin URBANC, zaslužni občan Občine Hrastnik.

 

Bil je izjemen in plemenit človek, ki je s svojim delovanjem pustil velik pečat na gospodarskem in športnem področju v občini Hrastnik. S svojim znanje, delom in življenjem je pomembno prispeval k razvoju Hrastnika in se za vedno zapisal v njegovo zgodovino.

 

Zaradi izrednih okoliščin vas vabimo, da se zaslužnemu občanu Občine Hrastnik poklonite z zapisom v  
ŽALNO E-KNJIGO (s klikom na nov vpis).


Družini župan Občine Hrastnik Marko Funkl in občinska uprava izrekata iskreno sožalje.

 

---

 

Marinu Urbancu je Skupščina Občine Hrastnik leta 1985 podelila naziv zaslužni občan za področje gospodarstva in ob tem zapisala naslednje besede:

 

''Tov. URBANC Marin se je zaposlil v Tovarni kemičnih izdelkov Hrastnik leta 1959 kot diplomirani inženir strojništva in je že takrat bil dodeljen v grupo, ki je snovala in projektirala izgradnjo fosforne kisline in natrijevega tripolifosfata ter kloralkalne elektrolize.


Po uspešno zaključeni izgradnji leta 1962 je tovarna postala pomembni proizvajalec fosfatov in klora v slovenskem in jugoslovanskem prostoru. S temi obrati je bila dana osnova nadaljnjega razvoja celotne Tovarne kemičnih izdelkov Hrastnik. Tov. Urbanc je bil nosilec nadaljnjih rekonstrukcij obstoječih obratov v smislu povečanja proizvodnih kapacitet in izboljšanja pogojev dela. Tako je skupno s sodelavci in ob podpori celotnega kolektiva povečal proizvodnjo tripolifosfata iz prvotnih 6.000 ton letno na sedanjih 20.000 ton letno in proizvodnjo klora za nadaljnjih 1.200 ton. To je bilo doseženo z rekonstrukcijo razpršilnega stolpa, izgradnjo obrata za čiščenje in nevtralizacijo fosforjeve kisline ter dopolnitvijo naprav za proizvodnjo fosforjeve kisline. Vse rekonstrukcije in dopolnitve so se izvajale na podlagi uporabe lastnega znanja. Pri vseh teh objektih je bil njegov prispevek zelo velik, med drugim je tudi soavtor patenta za proizvodnjo natrijevega tripolifosfata na razpršilnem stolpu.

 

Kot odgovorni vodja projekta je s sodelavci zasnoval izgradnjo nove fosforjeve kisline in predelavo fosforjeve sadre na lastnih tehnoloških zasnovah in vodil izgradnjo obrata za proizvodnjo fosforjeve kisline, kapacitete 35.000 ton letno. Uspel je formirati ekipo, v kateri je povezal mlade perspektivne kadre z izkušnjami nekaterih starejših članov kolektiva, kar pomeni dobro osnovo za nadaljnja vlaganja v Tovarni kemičnih izdelkov Hrastnik.

 

Celotno njegovo delovanje pa je potrebno povezati tudi  z aktivnostjo na širokem športnem področju, kjer je bil eden izmed prvih, ki je tudi po tej poti utiral in prezentiral Hrastnik v jugoslovanskem in svetovnem prostoru pa do sedaj za to dejavnost ni dobil ustreznega priznanja kot so ga prejeli ostali športniki Hrastnika, ki so v zadnjih obdobjih dosegli vrhunske rezultate na državnih in evropskih prvenstvih. Tov. Urbanc se je takoj po vojni aktivno vključil v delo TVD Partizan. Vrsto let je bil prvi reprezentant v orodni telovadni vrsti in dosegal lepe uspehe kot državni reprezentant na različnih tekmovanjih v domovini in v mednarodnem merilu. Poleg lastnega izpopolnjevanja na tem področju je veliko truda vložil v napredek.''