Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Vilenica v Hrastniku

Pisati in preživeti je vprašanje, ki ga v središče postavlja letošnji, 33. Mednarodni literarni festival Vilenica. V Hrastniku smo letos že drugič gostili enega izmed vileniških predvečerov, in sicer sta se nam na literarnem branju v Knjižnici Antona Sovreta v torek, 4. septembra, predstavila David Bandelj in Primož Repar.

 

Pesnik in glasbenik David Bandelj se je rodil leta 1978 v Gorici, kjer tudi živi. Na Univerzi v Ljubljani je doktoriral iz primerjalne književnosti in bil nato nekaj let univerzitetni predavatelj in raziskovalec, danes pa poučuje literarne predmete na šolah s slovenskim učnim jezikom v Gorici. Je tudi zborovodja dveh mešanih pevskih zborov. Izdal je štiri pesniške zbirke, nazadnje dvojezično Gorica – Gorizia (2014), poleg tega je avtor več literarnozgodovinskih monografij, v katerih se prvenstveno posveča slovenski literaturi v zamejstvu.

 

Drugi gostujoči pesnik, Primož Repar (1967) je pesnik, esejist in prevajalec. Je vnet raziskovalec in prevajalec Sørena Kierkegaarda iz izvirnika ter ustanovitelj Srednjeevropskega raziskovalnega inštituta Søren Kierkegaard. Ureja kulturno revijo Apokalipsa in je ustanovitelj istoimenske založbe. Izdal je devet pesniških zbirk in zbirko esejev. V njegovi zadnji zbirki Trije dnevi v Istri in en dan prej (2017) prevladujejo osebnoizpovedne pesmi o ljubezni in pesnikova razmišljanja o sodobnem svetu.

 

Avtorja sta interpretirala nekaj pesmi, zbranih v letošnjem vileniškem zborniku, nato pa v pogovoru z moderatorko Simono Solina razkrila svoje razmišljanje o eksistenci pesnika, mestu literature v današnjem kapitalističnem svetu ter o ljubezni in življenju samem.

 

Župan Občine Hrastnik, Miran Jerič, je po dogodku povedal: »Občina Hrastnik se zaveda pomena bralne kulture, zato celovito podpira njeno promocijo – tako finančno in organizacijsko kot tudi z udeležbo na samih dogodkih. V letu 2017 smo zaradi naših dobrih praks na tem področju prejeli naziv Branju prijazna občina, smo tudi podporniki in aktivni udeleženci v projektu Nacionalni mesec skupnega branja. To, da nas je Mednarodni literarni festival Vilenica uvrstil na svoj zemljevid, nas navdaja s ponosom in hkrati z veseljem, da lahko našim občanom ponudimo nekaj ne tako vsakdanjega, nekaj »z dodano vrednostjo«. Letos v Hrastniku že drugič gostimo vileniški predvečer in mislim, da lahko v imenu vseh udeležencev povzamem, da smo skupaj preživeli nekaj prijetnih trenutkov, se umaknili zahtevnemu urniku vsakdana in »nahranili naše duše«.«

 

Foto: Knjižnica Hrastnik