Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Kontakt za medije
povezani@hrastnik.si

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Zlatoporočenca Klančar

V septembru smo se zbrali  ob  zlatem  jubileju  skupnega življenja in zakonske zveze Branka Klančarja in Ljobe Klanče. Zlatoporočenca sodita med tiste srečneže, ki jima je dano, da se lahko ozirata nazaj, na skupaj prehojenega pol stoletja življenja. Zato je bil 21. september pomemben dan za njiju, kot tudi za njuno družino, sorodnike in prijatelje.

 

Povzeto iz poročnega govora:

Branko, rodili ste se 19. septembra leta 1948, v rudarski družini očetu Alojzu in materi Genovefi v naselju Dolska gmajna. Mladostna leta so bila zaznamovana z rudarstvom, vaše otroštvo pa močno povezano z naravo in okoljem. Bili ste izredno marljiv in odgovoren fantič. Po končani gimnaziji ste se vpisali na slikarski oddelek na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, ki ste jo leta 1972 tudi uspešno zaključili. Svojo poklicno pot ste pričeli kot učitelj likovnega pouka, nadaljevali kot vodja filmske dejavnosti na KRC-u, še vedno pa delujete kot samostojni fotograf. Fotografija vas je zanimala že v otroških letih. Vaša tržna niša je bilo fotografiranje proizvodnje in izdelkov za zasavsko industrijo, še posebej  fotografiranje stekla.  S fotografijo ste bili  povezani tudi na kulturnem področju. Kot predsednik Fotokluba Hrastnik ste leta 1983 ob klubovi 50. obletnici organizirali v širšem prostoru odmevno retrospektivno razstavo. Vaša želja se vam je izpolnila z ustanovitvijo in vodenjem Fotosekcije pri Kulturnem društvu Svoboda Dol. Kot izraz upravičenega in dolžnega spoštovanja do vašega dela ste prejeli številna priznanja, tudi srebrno občinsko priznanje s strani Občine Hrastnik.

Sodelovali ste na mnogih skupinskih razstavah, med samostojnimi razstavami je v devetdesetih letih izstopala razstava abstraktne fotografije, v zadnjih letih pa je potrebno omeniti Šest desetletij podob, Ženske v tovarnah Zasavja in Knapi v Zasavskem muzeju v Trbovljah, na katere ste izjemno ponosni.

V jeseni vašega življenja še vedno radi fotografirate pomembne dogodke, pri tem pa vam je v veliko pomoč prav vaša soproga Ljoba. V življenju vam največ pomeni prav vaša družina, saj ste izjemno ponosno na svoje otroke in vnukinji.

Kljub odgovornim funkcijam ste poklicno in družinsko življenje uspešno združili, saj ste bili v družini vedno pripravljeni pomagati.

 

Ljoba, rodili ste se v steklarski družini v Hrastniku, šest let po drugi svetovni vojni, ki je zaznamovala tudi vaša najbolj nežna leta. Prva tri leta ranega otroštva ste preživeli pri omi Pavli v Rimskih Toplicah, ki je bila poleg ata vaša najpomembnejša pozitivna oseba. Po končani osnovni šole ste opravili pripravništvo pri hrastniškem fotografu Mikloški, kasneje pa še administrativni tečaj v takratni trboveljski gimnaziji. Na svoj 15. rojstni dan ste se zaposlili v Steklarni Hrastnik, kjer ste pridobivali pomembne izkušnje na številnih delovnih mestih. Tu vam je vsaka ponujena priložnost postala izziv, hitro pa ste dojeli, da v vašem besedišču ni besede »ne znam«. Tako je še danes.

Pred petdesetimi leti sta se z Brankom znašla na istem križišču življenja, od tu naprej pa stopala po skupni poti. Z rojstvom Ljubice, Dušanke in Iztoka ste postali prava družina in vse ovire v življenju pogumno premagovali s pozitivno energijo. Tudi danes ste še vedno vključeni v poslovni tok Brankove dejavnosti. V dobi digitalizacije so vas prevzeli računalniški programi povezani s fotografijo in oblikovanjem. Vnukinja Pia je v vaju našla svoja zaščitnika in kritika prvega likovnega ustvarjanja, druga vnukinja Špela pa bo svoje prvo platno dobila že to jesen.

 

V življenju ne velja tisto, kar smo zbrali, temveč kar smo dali. Svojim otrokom, bližnjim in družbi nasploh. Prepričan sem, da sta vidva v življenju dajala mnogo, zato se lahko s ponosom ozreta na prehojeno pot.

 

Zapisal: Rok Jenko

Fotografije: osebni arhiv