Dogodek

Domov / 

Seznam dogodkov  / 

Dogodek

Nazaj

Strokovno predavanje »Slovenska vojska na razpotju«

 

Vabljeni na strokovno predavanje »Slovenska vojska na razpotju«, ki bo v četrtek, 14. decembra 2017, ob 17. uri v dvorani Mladinskega centra Hrastnik.

 

Predaval bo upokojeni kontraadmiral Renato Petrič, ki je v Slovenski vojski vseskozi opravljal zelo pomembne in odgovorne dolžnosti med drugim je leta 2003 postal svetovalec za obrambo in pribočnik predsednika Republike Slovenije. Od januarja 2005 do novembra 2006 je bil poveljnik sil Slovenske vojske, januarja 2007 pa je bil imenovan za namestnika vojaškega predstavnika pri Evropski uniji ter leta 2009 za namestnika vojaškega predstavnika pri Natu in Evropski uniji. Od januarja 2011 do upokojitve pa je opravljal dolžnost namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

 

Kratka vsebina predavanja:

Zdi se, da je SV 25 let po zmagoviti vojni na najnižji točki do sedaj. Negativne ocene predsednika države, nedoseganje zastavljenih ciljev iz resolucije o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja SV, zmanjšanje obsega vojske, zmanjšanje proračuna in skromen interes politike, da obrambni sistem ustrezno pozicionira znotraj sistema nacionalne varnosti, zahtevajo premislek in takojšnje ukrepanje. Ali sta MORS in SV sposobna zaustaviti trend padanja? Ali je rešitev obvezno naborništvo in vojska, ki bo temeljila na rezervnih enotah?