Grb in zastava

Domov / 

O Hrastniku  / 

Grb in zastava

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Grb in zastava

Grb

Hrastnik je dobil svoj simbol šele v zgodnjih devetdesetih letih. Vsebinska zasnova in stilna obdelava atributov prejšnjega grba je bila značilna za vzhodno Evropo.

Nov grb in zastava občine Hrastnik sta bila sprejeta 7. maja 1998.

 

Glavni atribut je hrast, iz katerega je moč razbrati ime kraja, Hrastnik.

Grb predstavlja na srebrnem ščitu hrastovo drevo z zeleno krošnjo, rdečim deblom ter koreninami v črnih tleh. Grb je upodobljen na ščitu poznogotskega stila sanitske oblike. Iz rdečih korenin v črnem dnu srebrnega ščita raste hrastovo drevo v rdeče deblo do sredine ščita, kjer iz njega rastejo trije zeleni hrastovi listi z rdečo žilo: srednji dosega sredino zgornjega roba glave ščita. Spremljajoča lista, ki sta enaka srednjemu, rasteta iz vrha debla v desni, oziroma v levi kot ščita. Zlati trak, ki ga nosi ščit na zunanjih robovih, lahko služi le kot grbovni okras.


Zastava

Zastava je zelena z belim osrednjim kvadratnim poljem, ki nosi atribut občinskega grba: hrastovo drevo z rdečimi koreninami in deblom ter s tremi zelenimi hrastovimi listi v krošnji.

Zastava Občine Hrastnik je pravokotne oblike, razmerje zastavine rute "V" proti njeni dolžini "L" je ena proti dve celi in pet desetin, oz. V:L=1:2,5;Zastavina ruta je vertikalno razdeljena na tri po višini enaka, po dolžini pa neenaka barvna polja, od katerih sta prvo in tretje (zadnje) polje v zeleni, srednje, kvadratno polje pa v beli barvi. V sredini kvadrata stoji atribut iz občinskega grba, se pravi hrastovo drevo z rdečimi koreninami in deblom, iz katerega rastejo trije hrastovi listi v zeleni krošnjo. Atribut ne sme biti nižji od 2/3 višine zastavine rute in ne višji od 8/10 imenovane višine.Občina Hrastnik podeljuje naslednja priznanja:

  • naziv častni občan Hrastnika,
  • zlato, srebrno in bronasto priznanje občine Hrastnik,
  • posebno priznanje občine Hrastnik,
  • županovo zlato pero,
  • spominski grb občine Hrastnik.


Vsa priznanja so umetniško oblikovana listina s podobo grba v sredini. Priznanja se ločujejo po barvah.