Ogled Hrastniškega mozaika

Domov / 

O Hrastniku  / 

Zanimivosti  / 

Ogled Hrastniškega mozaika

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

 

Hrastniški mozaik

Mladinski center Hrastnik je v januarju 2016 je za ogled pripravil posebno reliefno slikarsko delo, ki je nastajalo pod vodstvom trboveljske slikarke Severine Trošt Šprogar in likovne skupine Mozaik. Nastajanje reliefnega slikarskega dela so snemali, tako je nastal kratek film o tem delu in skupini Mozaik.

 

Mozaik simbolizira posamezne značilnosti tega kraja, kjer se prelivata preteklost in sedanjost na dobrih 18 m2. Predstavlja rudarsko in industrijsko preteklost, ki se odpira v svetlo prihodnost. Prikazuje lokalno dediščino in identiteto naših krajev. Na steni je več sto kilogramov materiala: keramičnih ploščic, prodnikov, marmorja, stekla, orodja, naprav, izdelkov, otroških risb, športnih rekvizitov ... iz vsega Hrastnika. Mozaik so izdelovali od 13.1.- 22.1.2016, torej skoraj dva tedna, vsak dan po 12 ur na dan. To delo je nastajalo s pomočjo najmanj 25 oseb, brez tistih, ki so iskali, darovali in dovažali materiale, izdelke, ipd. Tej ideji se je priključilo mnogo Hrastničanov, saj so prisluhnili njihovim željam in z veseljem podarili kakšen izdelek, celo dragocene medalje ali ipd. Veliko komunikacije in iskanje predmetov je potekalo tudi prek Facebook strani.

Skozi frontalni pogled prek celotne dvorane MCH najprej opazimo progo modrih odtenkov, ki se vije od leve proti desni čez cel mozaik in predstavlja reko Savo... Okoli reke se vse dogaja, saj so reke informatorji in simbol življenja – časa, ki prihaja in odhaja. Nad mozaično Savo se pne petdeset let staro leseno veslo Petra Kauzerja starejšega, s katerim je posegal po zmagah, medalje in tekmovalne številke je prispeval Kauzer mlajši, eden najboljših svetovnih kajakašev na divjih vodah ...  Divja voda Sava povezuje dva stebra hrastniške industrije. V levem delu je obširneje predstavljena steklarna, kemična, brodarji, ki so v preteklosti predstavljali okno v svet, saj je bila Sava edino prometno sredstvo v tem delu Slovenije.

 

Tako na vodi „plava“ staro veslo, nekaj steklenih račk, ki so jih naredili hrastniški steklopihalci in v vodi tudi tri ribe, največja spodnja simbolizira pramorje, ki je tu valovalo pred 23 do 33 milijoni let …

 

 V sredini mandale je rudarska borovnica, majhen črn zob praribe roparice, ki se redko najde v rudniku ali na najdišču fosilov.Hrastničanke še dobro pomnijo kakovostno maskaro iz Kemične. Zdaj je skupaj z izdelki iz programa kozmetike za vselej vdelana v mozaik, enako velja za sodobne laboratorijske stekleničke. Na njem so svoje mesto našli tudi stari kozarci iz Steklarne  Hrastnik ali najnovejša uspešnica - stekleni puzzle, sestavljive posodice za prigrizke. V preteklosti so nam dom osvetljevala svetila podjetja Sijaj, ki je žal ugasnilo.

 

Osrednji lik mozaika je ženska figura, ki je alegorija Večnosti in je zato hkrati tudi Preteklost in Prihodnost. V predelu trupa ima veliko rdeče srce, simbol ljubezni, ki nas prepričuje, da nas čaka svetla in naklonjena prihodnost.« Ženska z rdečim keramičnim srcem z desnico bedi nad Hrastnikom, v levici pa drži simbol večnosti - okrog 25 milijonov let stare fosile iz domačega kamnoloma Plesko.

 

Fosili, ki jih v levici, nanizane v spiralo, drži poosebljena ljubeča prihodnost, so bili del zasebne zbirke Špele Ulaga. V središču spirale je črna borovnica okrog nje so srčanke - školjke ki imajo obliko src. Po legendi so to okamnela srca čarovnic, sicer školjke. Borovnicam (pra ribe) so ime dali rudarji. Našli so jih, ko so kopali premog. V resnici so to zobje plenilske ribe, ki se je premikala po dnu in se prehranjevala z lupinarji. Da so ostanki miocena še vroči pristali v mozaiku, ima zasluge Špela Ulaga, neutrudna domačinka, ljubiteljska zbiralka fosilov, ..

V središču mozaika je svoje mesto našel klasični filolog in prevajalec književnih mojstrovin iz stare grščine ter latinščine Anton Sovre, doma iz Šavne Peči nad Hrastnikom.

 

V mozaiku najdemo ostanek znamenitega hrastniškega Riklovega mostu je v mozaiku pa klarinet rudarske godbe - činele steklarske godbe, znamenita hrastniška marioneta, lopar za namizni tenis, v katerem so nekoč blesteli hrastniški rojaki, Simon Tanšek, priznani filmski ustvarjalec slovenske mlajše generacije, pa je prispeval čisto pravi ruski lubitel (fotoaparat) ...

 

Čebelica v mozaiku simbolizira podporo delovanju čebelarskih društev, ki so se ravno v tem obdobju trudili, da postane 20. maj svetovni dan čebel. Ta pobuda je bila potrjena.

Iz Save seže energijski zamah v Forstek, orodjarno na Dolu, in v Regionalni tehnološki center Zasavja, kjer s 3D-printanjem ustvarjajo medicinske čudeže. Torej prihodnost ... Prispevali so nekaj umet(el)nih vretenc in del lobanje. Izdelujejo prototipe za medicinske namene, za avtomobilsko in drug industrijo – idelava orodij, ipd.

 

Na desni strani mozaika je prostor za podzemnemi svet – rudarstvo, ki ga simbolizira granitni kamen – zemeljski princip. Na desni so tudi fosili, stari okoli dvajset milijonov let, iz časa, ko je bilo tu še morje. Lučka pa bo vse skupaj osvetljevala – jamo in vse simbole, ki predstavljajo življenje in dogajanje v tej dolini ...«  Feniks (egipčanska mistična ptica) simbolizira okrevanje tega kraja, ki si utira pot v svetlo prihodnost.

 

mozaik je dodan pametni mobilni telefon, ker predstavlja realnost današnjega časa in mlado generacijo.

 

Nato se Sava zlije z modrino neba. Modra je barva neskončnosti. Obe obkrožata žensko, ki pooseblja ljubečo prihodnost. »Ljubečo zato, ker je vse okrog nas ena sama ljubezen.

 

Kontakt:  

Mladinski center Hrastnik

Naselje Aleša Kaple 9a, 1430 Hrastnik

Tel.: 01-320-6085  GSM: 041-385-358

www.mch.si

Elektronska pošta: info@mch.si;