V središču

Domov / 

Arhiv v središču  / 

V središču

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Kontakt za medije
povezani@hrastnik.si

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Izjava za javnost: Kakšna je kakovost zraka v Hrastniku?

Izjava za javnost

 

Kakšna je kakovost zraka v Hrastniku?

Po podatkih merilne postaje ARSA, ki stoji sredi športnega parka, odmaknjena od individualnih kurišč, prometa in industrije, imamo v Hrastniku vse boljši zrak. Po podatkih NIJZ iz obdobja med letoma 2016 in 2018 pa ima Hrastnik najvišjo stopnjo umrljivosti zaradi posledic čezmerno onesnaženega zraka v državi.

 

Občina Hrastnik je v letu 2019 na Ministrstvo za okolje in prostor ter na Agencijo Republike Slovenije za okolje (ARSO) naslovila prošnjo za prestavitev ANAS postaje iz sedanje lokacije v Športnem parku na Logu na drugo lokacijo. Hkrati smo pristojne pozvali tudi k postavitvi dodatnih premičnih merilnih postaj. Vse to z željo, da za Občino Hrastnik pridobimo reprezentativne podatke, ki bi odražali realno stanje kakovosti zraka v Hrastniku, v spodnjem delu Hrastnika in na Dolu. Na našo pobudo smo prejeli negativno mnenje z obrazložitvijo, da je bila v letu 2018 podpisana dolgoročna pogodba z Občino Hrastnik za uporabo sedanje lokacije ter z dodatno razlago, da bomo v prihodnosti upravičeni tudi do premične ANAS postaje.

 

Jeseni 2019 je Občina Hrastnik prejela obvestilo o prenehanju uvrščanja Občine Hrastnik med območja s slabo kvaliteto zraka, s čimer se na občini - ravno zaradi nepripravljenosti po opravljanju meritev na reprezentativnih mestih (začasne merilne postaje ali prestavitve iz sedanje lokacije) - ne strinjamo. Našemu nestrinjanju pritrjuje tudi poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je v Oceni vpliva onesnaženosti zraka z delci PM 2,5 na umrljivost v krajih s prekomerno onesnaženim zrakom med letoma 2016 in 2018 ugotovilo, da je umrljivost pri nas najvišja, umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja pa v istem obdobju druga najvišja ravno v Hrastniku.

 

Ob tem se sprašujemo, v čigavem interesu je postavitev merilne postaje sredi parka, če vemo, da v Zagorju ob Savi postaja stoji v centru ob glavni prometni poti, v Ljubljani in drugih mestih pa postaje prav tako ne stojijo v parkih. Kot kaže je pristojnim na Ministrstvu za okolje in prostor bolj pomembno varčevanje pri subvencijah za Eko sklad kot realna situacija in kvaliteta življenja v s strani države pozabljenem Hrastniku.

 

Občina Hrastnik