V središču

Domov / 

Arhiv v središču  / 

V središču

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Obvestilo: Pojav mačje levkoze na območju Ceste Hermana Debelaka

Prebivalce in prebivalke Ceste Hermana Debelaka obveščamo, da so bile v zadnjem mesecu z območja Ceste Hermana Debelaka v Zavetišče za male živali Veterinarske postaje Sevnica sprejete zapuščene mačke, okužene z virusom mačje levkoze (FeLV).

 

Mačja levkoza je kronična bolezen mačk, ki jo povzroča virus mačje levkoze (FeLV), in ni ozdravljiva. Okužene mačke lahko virus ob neposrednem stiku prenesejo na zdrave, kar predstavlja tveganje tudi za domače mačke z izhodi na prosto. Pitje in hranjenje iz iste sklede, medsebojno umivanje in ugrizi povečujejo tveganje za prenos, saj se virus prenaša s slino. Prenos bolezni pomagamo preprečevati s cepljenjem, a le pri mačkah, za katere obstaja večje tveganje, da pridejo v stik z okuženimi. Pri že obolelih mačkah cepljenje nima učinka. Bolezen močno skrajša življenjsko dobo živali in jo naredi dovzetnejšo za nekatera druga obolenja.

 

Virus oziroma bolezen se NE prenaša na človeka in zato ljudem NI nevarna, prav tako se z njim ne morejo okužiti ostali hišni ljubljenčki (npr. psi). Virus v okolju preživi le kratek čas in ga lahko uničimo že z običajnimi razkužili.

 

Ker so simptomi bolezni odvisni od podtipa virusa, je na pogled nemogoče oceniti, ali je mačka okužena. Veliko obolelih znakov bolezni sploh ne kaže. Zanesljivo dokažemo levkozo samo v sklopu laboratorijskih testov, zato v zavetiščih in v veterinarskih ambulantah mačjo levkozo diagnosticirajo s posebnim testom. V kolikor menite, da je vaša mačka prišla v stik z okuženo, lahko pri vašem veterinarju opravite preventivni pregled in testiranje. Ključni za preprečevanje širjenja neozdravljivih mačjih bolezni in pojava neželenih mladičev ter s tem potepuških mačk, sta tudi sterilizacija in kastracija lastniških mačk, saj je med parjenjem prenos bolezni še pogostejši. Za mačke, okužene z levkozo, je priporočljivo izključno notranje bivanje, saj s tem preprečimo prenos levkoze na druge mačke v okolici, pri okuženih mačkah pa zmanjšamo možnost za druge okužbe. 

 

KAJ LAHKO STORITE, ČE NAJDETE ZAPUŠČENO MAČKO?
Najdbo hišne živali lahko občani Občine Hrastnik prijavite neposredno Veterinarski postaji Sevnica d.o.o. na telefonsko številko 07 81 60 210. V kolikor je najditelju skrbnik živali znan, je le-ta dolžan obvestiti skrbnika.

 

Pristopajmo k skrbi za živali odgovorno, ustrezno poskrbimo za cepljenja, sterilizacije in kastracije ter čipiranje živali, za katere skrbimo, ter s tem prispevajmo k zmanjševanju pojava zapuščenih živali in širjenja neozdravljivih mačjih bolezni.

 

november, 2019


                                                                             Občina Hrastnik v sodelovanju s KS Steklarna

OBVESTILO