V središču

Domov / 

Arhiv v središču  / 

V središču

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Praznik občine Hrastnik

Občina Hrastnik praznuje svoj občinski praznik v spomin na gladovno stavko rudarjev leta 1934, s katero so se pogumno borili za boljše življenje. Na predvečer praznika, 2. julija, je v Delavskem domu potekala osrednja slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj za leto 2015. Srebrno občinsko priznanje za delo in uspehe na področju društvenih dejavnosti je prejela Gasilska zveza Hrastnik, bronasta občinska priznanja pa so dobili Viktorija Matakelj, Cvetka Železnik in Srečko Klenovšek.  

 


Župan občine Hrastnik Miran Jerič je v svojem govoru dejal, da gre pri občinskih priznanjih v prvi vrsti za poklon požrtvovalnim srčnim ljudem, ki puščajo neizbrisen pečat v naši občini. Prav je da se vedno znova spomnimo na vrednote, kot so solidarnost, prostovoljnost, humanitarnost in pomoč ljudem v stiski.

Župan je med drugim v govoru izpostavil tudi večje naložbe v občini Hrastnik, ki se končujejo v tem letu, hkrati pa znova opozoril na dolg države do Hrastnika in njegovih prebivalcev za več kot dvestoletno rudarjenje. Opozoril je, da so populistični očitki iz državnega centra, da je Zasavje v teh letih prejelo več kot 200 mio evrov sredstev za zapiranje rudnika in razvojno prestrukturiranje regije, zlasti pa sumničenje o tem, kaj je bilo sploh narejenega, nekorektni in celo zavajajoči.  

Spomnil je, da je bila večina teh sredstev porabljena za zapiranje rudarskih objektov nad in pod zemljo, ter izvedbo kadrovsko socialnega programa, na podlagi rudarske zakonodaje in pod nadzorstvom institucij, ki jih je izbrala država in dodal, da to ni bil razvojni denar za Zasavje, temveč dolžnost države kot lastnika za svoje odločitve na področju energetike in zapiranja rudnika.

Slovesnost se je nadaljevala s podelitvijo občinskih priznanj in županovih zlatih peres. Več o nagrajencih najdete v nadaljevanju. Letos pa se je Občina Hrastnik znašla tudi v vlogi prejemnice priznanja. Predsednik Zveze slovenskih častnikov generalmajor dr. Alojz Štainer je županu Miranu Jeriču izročil Častni znak Zveze slovenskih častnikov za sodelovanje. Častni znak je zveza podelila na predlog Občinskega združenja slovenskih častnikov Hrastnik. Kot so zapisali v obrazložitvi je občina Hrastnik že vrsto let izredno velik podpornik Občinskega združenja. Z moralno, materialno in finančno podporo občina pomaga združenju pri uspešni in kvalitetni uresničitvi ciljev in izvedbi aktivnosti. Priznanje je tako tudi zahvala za nesebično pomoč in sodelovanje občine z Združenjem častnikov v vseh preteklih letih.

Za kulturni program na prireditvi je poskrbela Nuška Drašček, ki je s svojimi glasbeniki predstavila znane ter tudi manj znane pesmi in napeve različnih slovenskih pokrajin - od Prekmurja pa vse do Obale. V drugem delu pa je Nuška Drašček obiskovalce prepričala, da njen uspeh v televizijskem glasbenem šovu Znan obraz ima svoj glas ni bil naključje. Dokazala je namreč, da ni le izjemna vokalistka, pač pa tudi prava mojstrica preobrazbe, ki ji ni tuj noben glasbeni stil.

 

PRIZNANJA OBČINE HRASTNIK

Srebrno priznanje je prejela Gasilska zveza Hrastnik za delo in uspehe na področju društvenih dejavnosti.
Gasilstvo je povezano z najbolj cenjeno človeško vrlino – humanostjo.
Za dobrega gasilca so značilne požrtvovalnost, pogum, nesebičnost in pripravljenost pomagati v še tako nemogočih razmerah. Vse te vrednote pomenijo, da jim sodobni čas in odtujena družba ne more do živega. Gasilska zveza v Hrastniku združuje osem gasilskih društev, v katerih deluje 531 gasilcev in gasilk. Poleg zagotavljanja zaščite in reševanja za občane in občanke Hrastnika pomaga Društvu upokojencev pri izvajanju projekta Starejši za starejše, sodelujejo pri različnih aktivnostih Rdečega križa Hrastnik ter drugih humanitarnih akcijah ter dogodkih znotraj Občine Hrastnik.

Bronasto priznanje so prejeli:

Viktorija Matekelj za delo in uspehe na področju društvenih dejavnosti. Viktorija Matekelj je aktivna članica društva Sožitje Hrastnik. Kot pionirka delovanja na področju posebne skrbi za osebe z motnjami v duševnem razvoju je začela z vključevanjem oseb v vse življenjske oblike izobraževanja in usposabljanja za čim bolj neodvisno življenje in delo na ravni Zveze Sožitje in tudi na lokalni ravni v društvu. V Hrastniku je uvedla redne oblike učenja plavanja pod strokovnim vodstvom učitelja in na tem področju je društvo Sožitje eno redkih društev v Sloveniji, ki ima plavanje za redno dejavnost društva. Povezovala se je z drugimi društvi v Sloveniji, v katerih je seznanjala z novimi praksami ter jih prenašala v društveno dejavnost. Aktivna je tudi v Varstveno-delovnem centru Zagorje in v Društvu invalidov Hrastnik.

Cvetka Železnik za delo in uspehe na področju društvenih dejavnosti. Cvetka Železnik aktivno deluje v Prosvetnem društvu in Gasilskem društvu Turje. Pod njenim mentorstvom oziroma njeni režiji je bilo odigranih veliko iger. Dramska skupina se je udeležila tudi medobčinske revije odraslih gledaliških skupin v Zasavju in gostovala po sosednjih krajevnih skupnostih v občini Hrastnik in izven nje. Kulturno življenje na vasi z leti izumira, zato moraš imeti osebnost, ki je vztrajna in polna novih idej ter želja, da uspešno izvede zastavljeno prireditev. Kot človek je Cvetka Železnik vztrajna, poštena, skromna, dobra sogovornica in sokrajanka.

Srečko Klenovšek za delo in uspehe na kulturnem področju. Srečko Klenovšek je dolgoletni športni delavec, entuziast. Svoje ljubiteljstvo je prenesel na področje knjižne kulture. V osmih letih je napisal dve knjigi. Prva je izšla leta 2006 ob obletnici začetka igranja košarke v Hrastniku in druga leta 2014. V slednji je z naslovom 100-letni športni mozaik Hrastnika, ki je za nas neprecenljiva, opisana zgodovina dela, naporov ter uspehov, naših športnic in športnikov iz našega kraja.

Na slovesnosti je župan podelil tudi županova zlata peresa učencem osnovne šole, ki v letošnjem letu zaključujejo šolanje na osnovni šoli in so vsa leta končali s samimi peticami ali pa so dosegli izjemne uspehe na posameznih tekmovanjih. Letošnji prejemniki zlatih županovih peres so Špela Polak, Urša Haberl, Lucija Pirnovar in Enej Vidovič.

 

Fotografije: Branko Klančar