Čebelarsko društvo Hrastnik

Domov / 

Življenje v Hrastniku  / 

Društva  / 

Ostala društva  / 

Čebelarsko društvo Hrastnik

Nazaj
Avto moto društvo HrastnikCB radio klubČebelarsko društvo HrastnikDruštvo za preprečevanje osteoporozeDruštvo RastKlub Brigadirjev ZasavjaDruštvo diabetikov HrastnikDruštvo Hrast Pina HrastnikDruštvo hrbteničarjev ZasavjeDruštvo invalidov HrastnikDruštvo invalidov SlovenijeDruštvo kmečkih žena in deklet HrastnikDruštvo Sožitje HrastnikDruštvo tabornikov rod temnega hrasta HrastnikDruštvo upokojencev Dol pri HrastnikuDruštvo upokojencev HrastnikDruštvo vojaških vojnih invalidov HrastnikDruštvo vojnih invalidov ZasavjeDruštvo ŽelodkiGasilska zveza HrastnikKlub Študentska organizacija HrastnikKlub za razvoj mladih in odraslih M.GKonjerejsko društvo HrastnikKorak naprej - društvo za poz.sprememebeKrajevna organizacija društva izgnancev HrastnikLetalsko modelarsko društvo KanjaLovska družina Dol pri HrastnikuLovska družina HrastnikZdruženje borcev za vrednote NOBObčinsko združenje slovenskih častnikov HrastnikObmočno združenje RK HrastnikProstovoljno gasilsko društvo Dol pri HrastnikuProstovoljno gasilsko društvo HrastnikProstovoljno gasilsko društvo MarnoProstovoljno gasilsko društvo Prapretno HrastnikProstovoljno gasilsko društvo TurjeProstovoljno industrijsko gasilsko društvo Rudnik HrastnikProstovoljno industrijsko gasilsko društvo Steklarna HrastnikProstovoljno industrijsko gasilsko društvo TKI HrastnikPtica - društvo za mlade - ZasavjeRadioklub HrastnikRibiška družina HrastnikSadjarsko društvo HrastnikTuristično društvo HrastnikZdruženje šoferjev in avtomehanikov

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Čebelarsko društvo Hrastnik

Log 28 A
1430 Hrastnik

Kontakt: g. Franc Žerko
e-pošta:franc.zerko1@siol.net

    
S čebelarstvom se na našem področju, kot tudi drugod, del prebivalstva ukvarja že od davnine. Organizirano čebelarstvo pa se je na območju občine Hrastnik pričelo v zgodnjih petdesetih letih, ko so naši takratni čebelarji, delovali v okviru Čebelarskega društva Trbovlje - Hrastnik. Nato so se s sosedi razšli. Naslednje desetletje so delovali, kot Čebelarska sekcija Kmetijske zadruge Dol. Ker so si želeli lastnega društva in boljšega delovanja, so 21. 4. 1963 sklicali Ustanovno skupščino, na kateri

so soglasno ustanovili Čebelarsko društvo Hrastnik - Dol in izvolili predsednika društva Vabič Franca, kot tudi ostale organe društva. V tistem času je društvo imelo 23 rednih in 22 podpornih članov, ki so imeli skupaj 450 čebeljih družin. Imeli so tudi svoj čebelnjak, katerega jim je odstopil Rudnik Hrastnik, katerega vodilni možje so že takrat, kot tudi kasneje, čutili potrebo po sonaravnem bivanju v tem prostoru.
    
Čebelarsko društvo Hrastnik, ki je naslednik pravkar opisanega, ima Čebelarski dom na Rudniških nasipih. Ta dom je bil zgrajen v začetku osemdesetih let, s prostovoljnim delom čebelarjev, materjalnimi in drugačnimi prispevki posameznikov in ne nazadnje s pomočjo podjetij iz naše okolice.Dom je bil zgrajen tako, da je bil v njem tudi prostor za panje in čebele. Žal pa v zadnjem času, ko so čebele izpostavljene vedno večim boleznim, ugotavljamo, da iz higiensko - zdravstvenih razlogov to ni več primerno.

Čebelarski dom ostaja prostor, kjer se sestajamo na delovnih sestankih, predavanjih, dogovorih, posvetovanjih in se v njem po potrebi tudi poveselimo. Seveda pa imamo v domu razstavljene posamezne eksponate, ki prikazujejo način čebelarjenja in si jih lahko ogledajo zainteresirani posamezniki kot tudi skupine. Naše društvo je vključeno v Čebelarsko zvezo Slovenije v Ljubljani, od katere, med drugim, prejemamo člani revijo Slovenski Čebelar, ki izhaja enkrat mesečno in je v letu 1998 slavila 100. obletnico izhajanja.

Čebelarstvo- poezija kmetijstva (kot ga nekateri imenujejo) je dejavnost, katero izvajamo čebelarji v svojih čebelnjakih, kjer lahko največ naredimo za čebele, nas same, kot tudi za vse tiste, ki imajo koristi od bivanja čebel v nekem področju, pa se tega zavedajo ali pa ne. Po raziskavah sodeč ima čebelar le 10% koristi, ki jo čebele ustvarijo v naravi, ostalo poberejo drugi.Člani našega društva se s čebelarstvom ukvarjamo ljubiteljsko, kar nam pokaže tudi letni obračun v katerem so stroški vedno večji od prihodkov. Čebelarimo s 340 panji, tipa :AŽ, ki so najprimernejši za čebelarjenje na mestu in v čebelnjakih. Naše čebele nabirajo nektar na medovitih rastlinah ki jih je še vedno precej na tem našem, do nedavnega precej onesnaženem, prostoru. Tako na tem področju pridelujemo predvsem cvetlični in kostanjev med, seveda pa pridelamo tudi manjše količine cvetnega prahu in propolisa. Kljub veliki obremenjenosti našega okolja je raziskava našega medu na biotehnični fakulteti pokazala da naš med ne vsebuje nikakršnih nezaželjenih (škodljivih ) snovi. Čebelji proizvodi so izredno zdravi, tega se vedno bolj zavedajo tudi kupci. Žal teh proizvodov ne pridelamo dovolj, da bi pokrili potrebe našega kraja, tako so potrošniki prisiljeni uporabljati tudi druge ne dovolj kvalitetne nadomestke.

Cilji našega društva so jasni : izobraževanje in druga vsestranska pomoč našim članom, ki se trudijo ohraniti čebele tudi na našem področju.Predvsem ohranitev naše svetovno znane in prljubljene KRANJSKE SIVKE, ki je avtohtona čebela v Sloveniji.