Brodarsko društvo Steklarna Hrastnik

Domov / 

Življenje v Hrastniku  / 

Društva  / 

Športna društva  / 

Brodarsko društvo Steklarna Hrastnik

Nazaj

Brodarsko društvo Steklarna Hrastnik

Podkraj 67a
1430 Hrastnik

Kontakt: g. Peter Kauzer
tel.:  03 56 42 372
e-pošta:   igor.zalokar@mf-rs.si

Opis društva

Brodarsko društvo Steklarna Hrastnik združuje v sebi več vrst športov, povezanih z vodo in z zgodovino te dejavnosti na našem področju: veslanje v kajakih in kanujih na divjih vodah, rafting, modelarstvo in jadranje na deski.

Kajakaštvo ima na našem delu Save že dolgo tradicijo. Klub je bil formalno ustanovljen leta 1948. Začetki so bili seveda težki in že v prvem letu ustanovitve društva so se na izbranih tekmah naši predstavniki uvrstili na državno prvenstvo - Franc Barič st.. Kasneje so naši tekmovalci uspešno nastopali na domačih in tujih tekmovanjih in se kosali z najboljšimi v Evropi in svetu. Imeli smo veliko državnih prvakov in članov državne reprezentance tako v mladinski in članski konkurenci. Največje uspehe smo dosegli v letih od sredine sedemdesetih let pa tja do začetka devetdesetih let s tekmovalci kot so bili: Peter Kauzer st., Franc Barič ml., Drago Vovk, Robert Halzer, Gorazd Medved, Rado Gnjidič, Boris Krošlin, Boris Volaj, Roman Ranzinger, Franc Seničar in Dane Detič. Ne smemo pa pozabiti na vse ostale, ki sicer niso dosegli takšnih uspehov, so pa prenašali športni duh na sotekmovalce in tiste, ki so jih uspeli navdušiti za veslanje in športno dejavnost oz. življenje. Ves čas je bil obstoj društva zaznamovan z iskanjem ustreznih prostorskih možnosti za delovanje. Po enajstih preselitvah smo leta 1995 dobili nove klubske prostore.

Po osamosvojitvi leta 1991 pa smo v klubu začeli delati z mladimi in danes se lahko pohvalimo z izjemnimi rezultati, ki jih dosega ta generacija. Po več osvojenimi naslovi državnih prvakov, v posameznih starostnih kategorijah, pa so naši tekmovalci uspešno nastopali na evropskih in svetovnih prvenstvih v mladinski in članski kategoriji. Medalje z mladinskih evropskih in svetovnih prvenstev so si priveslali: Aleksej Bočko, Gregor Laznik, Branko Žagar in Peter Kauzer ml..

Prvo člansko medaljo je osvojil leta 2005 Peter Kauzer ml. na Evropskem prvenstvu v Tacnu, kjer je osvojil srebrno medaljo in leta 2008 nastopil na Olimpijskih igrah v Pekingu. Leta 2009 in 2011 je postal svetovni prvak in skupni zmagovalec svetovnega pokala, leta 2010 pa evropski prvak. Nastopil pa bo tudi na Olimpijskih igrah v Londonu 2012.