Karate klub Hrastnik

Domov / 

Življenje v Hrastniku  / 

Društva  / 

Športna društva  / 

Karate klub Hrastnik

Nazaj

Karate klub Hrastnik

Grajska pot 8
1430 Hrastnik

Kontakt: Pižmoht Bojan Viktor

040 714 526

03 56 412 83

 

BOJAN VIKTOR PIŽMOHT


S karatejem se je popularni "Luc" prvič seznanil leta1965 v Alžiriji (Aiiger). Po vrnitvi domov se je leta 1969 pridružil slovenskim karateistom v karate klubu Celje na Polulah. Nato je ustanovil lasten karate klub v Hrastniku in se z njim včlanil v karate organizacijo Budokai, ki je takrat imela
sedež v Zagrebu. Na tekmah lige Budokai, v kateri je takrat nastopalo 32 klubov iz Slovenije, Hrvaške in Bosne, je že v sezoni 1972 osvojil 1. mesto. Do leta 1982 se na tekmah v ligi ni nikoli uvrstil slabše od šestega mesta. Leta 1976 je postal prvak v borbah in katah, ob tem pa je v svoji kategoriji osvojil še več drugih mest. Mojstrstvo je pokazal v kategoriji "simultanke", kjer je bil nepremagljiv med leti 1973 in 1982.

Aprila 2002 je opravil izpit za 4. DAN pri senseiju Antonu Maruši. Kljub zrelim letom še vedno vztraja v karateju kot mentor mlajšim, saj je to njegov način življenja.

Kaj je karate


Karate-do je filozofsko utemeljen v samem imenu. V gnostičnem smislu ideogram kara označuje besedo prazen, te pa roka, torej prazna roka. S tem nazivom je v karateju poudarjen aspekt samoobrambe, defenzive in nenasilja. Kara v metafizičnem smislu pomeni tudi praznino uma, ki jo na Vzhodu razlagajo kot svobodo duha.

Ideogram do označuje pot, stezo ali način in predstavlja življensko opredelitev za karate ter preučevanje te veščine za vse življenje. Celotni pomen naziva karate - do je steza prazne roke.