Predstavitev

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Predstavitev

Druženje, kultura in ustvarjalnost so bili za Hrastničane od nekdaj ljub in dobrodošel umik iz težkega vsakdana. Glasba je še posebej hrastniška ljubezen. Številni pevski zbori, dve godbi, res veliko število šolajočih se glasbenikov v glasbeni šoli, kjer gojijo skupinsko igranje, potrjuje to dejstvo na vsakem koraku. Kot že rečeno se Hrastnik ponaša z dvema godbama na pihala. Rudarska godba bo naslednje leto  praznovala svojo 160 – letnico delovanja in je v tem obdobju zabeležila številne uspehe. Med drugim so prejeli zlato plaketo s pohvalo in se uvrstili v koncertno skupino. Steklarska godba je sicer nekoliko mlajša, vendar je tudi njen 80 – jubilej častitljiv. Tudi hrastniška pevska tradicija je izjemna. Kar nekaj zborov je že praznovalo visoke jubileje. Moški pevski zbor Svoboda deluje že več kot 80 let, več kot 100 let pa   Moški pevski zbor Steklar. Tudi ženske so aktivne pevke, njihovo pevsko udejstvovanje pa je v Ženskem pevskem zboru Svoboda Dol in odlični vokalni skupini Plavica. 

 

V občini in krajevnih skupnostih delujejo kulturna društva, ki se ukvarjajo tudi z dramsko dejavnostjo, fotografiranjem, in lutkarstvom. 

 

Ena izmed najbolj zanimivih dejavnosti v občini je fotografska dejavnost, saj je Hrastnik že vrsto desetletij med vodilnimi silami amaterske fotografije na Slovenskem. Foto klub Hrastnik, ki bo kmalu beležil 80-letnico delovanja, je med tremi najstarejšimi  v Sloveniji. Dokaj uspešno pa jim sledi foto sekcija Kulturno umetniškega društva Svoboda Dol.

 

Ob postavitvi razstave »Lutke in lutkarji« v Muzeju Hrastnik so se prebudili tudi nekdanji lutkarji, ki še niso pozabili spretnosti vodenja marionet. Zaživela je lutkoteka, oživili so stare predstave, spet jih igrajo obiskovalcem muzeja in z njimi celo gostujejo.

 

Hrastnik je bil dolga leta brez pravega muzeja. Zgodovinsko gradivo se je izgubljalo na vsakem koraku. V prvih letih novega tisočletja smo obnovili stavbo muzeja in v njej na novo uredili Muzejsko zbirko Hrastnika. Z različnimi predmeti in najdbami razkriva bogato preteklost Hrastnika in Zasavja. Muzejsko zbirko tvori več samostojnih stalnih razstav, in sicer:  »Šolstvo v Zasavju«, »2. svetovna vojna«, »Lutke in lutkarji«, »Znamenja ob poti«.

Razstava » Šolstvo v Zasavju« predstavlja v okviru zbranih eksponatov dva razreda iz različnih časovnih obdobij (leto 1920, leto 1960).

 »Druga svetovna vojna« je namenjena prikazom dogodkov med drugo svetovno vojno, ne samo v Hrastniku, temveč tudi širšega območja Zasavja. 

Razstava »Lutke in lutkarji«, ki je dopolnjena z izborom igrač, predstavlja  največjo zbirko marionet in javajk (ročne lutke). Zbirka je dediščina amaterske lutkarske skupine Svoboda I iz Hrastnika, ki je delovala od leta 1946 do leta 1977. Zbirka predstavlja  amaterizem kot prevladujoča oblika kulturnega delovanja skupine v obdobju njihovega delovanja. Srečno ujeto razmerje med amaterskim intuziazmom in visoko profesionalno izdelavo ključnih elementov je predstavljeno v  trinajstih vitrinah 121 eksponatov. 

 

Navedene zbirke dopolnjuje zbirka »Znamenja ob poti«, ki zajema: razvoj Hrastnika na različnih področjih od arheologije, kmetijstva, industrije (rudarstvo, steklarstvo, kemična proizvodnja) in  obrti.

 

V letu 2010 je bila zgrajena nova sodobna knjižnica, ki je postala, zaradi izvajanja osnovne dejavnosti, pa tudi različnih prireditev, pogovorov in predstavitev ne samo kulturno, ampak tudi izobraževalno, informacijsko in socialno središče občine.

 

Prikaz kulturnih dejavnosti se odvija v dvorani in galeriji Delavskega doma in Kulturnega doma na Dolu pri Hrastniku za katere skrbi javni zavod Kulturno rekreacijski center Hrastnik.&nb